top of page

גורדי שחקים בנוי יורק

לפני שנתחיל, ראו בתחתית העמוד מלונות בניו יורק שהם גורדי שחקים!

הגדרה

 

ההגדרה של גורד שחקים השתנתה במשך השנים זאת בעקבות היכולות של האדם לבנות גבוה יותר וחזק יותר.

בעבר הייתה ההגדרה במבחינת גובה לגורד שחקים כ-50 מטרים, היום היא יותר לכיוון ה-100 מטרים גובה ואף גבוה מכך, נאמר רק שבניו יורק יש כמות אדירה של מבנים מעל 183 מטרים, נמשיך ונאמר שאמפייר סטייט בילדינג מתנשא לכ-443 מטרים והבניין הכי גבוה בעולם הינו בדובאי שמו בורג׳ חליפה והוא מגיע לכ-828 מטרים (כמעט קילומטר), מה שזה אומר שגורד שחקים ממוצע נמוך ליד הנ״ל.

ישנן סוגיות שונות שצריך לשים לב אליהן בהגדרה כמו, האם המבנים כוללים אנטנות? האם הן מגביהות את הבניין מבחינת ההגדרה?

מרחק הלובי עד הקומה העליונה, מאיזה חומר המבנה עשוי ועוד. כאמור ההגדרה אינה חד משמעית.

 

ניו יורק

 

אחד המאפיינים הבולטים של העיר ניו יורק, אחד הסממנים של מנהטן אלו גורדי השחקים האדירים שבעיר.

סמל בלתי מעורר של העיר הוא בניין אמפייר סטייט Empire State building, ששמו ניתן בהשפעת כינויה של מדינת ניו יורק מדינת האמפייר סטייט, שם המצביע על מעמד, עוצמה וכוח. (למרות שהייתה לבניין התחלה קשה).

רוב גורדי השחקים בניו יורק ממוקמים בשני אזורים מרכזיים, האזור הוא מידטאון הגובל בצפונו ברחוב 59 בדרום ברחוב 34 (רחוב 34 הוא מיקומו של בנייו אמפייר סטייט), מזרח באיסט ריבר East River ובמערב בנהר האדסון Hudson River. אגב הגבולות של מידטאון מטושטשים ואין יודעים את הרחובות המדויקים לכך.

 

האזור השני המרכזי הוא דאונטאון מנהטן ובעיקר באזור הפיננסי Financial District. דאונטאון מנהטן מתחיל ברחוב 14 ומדרים, אך רבי הקומות ממוקמים אף יותר דרומה.

כיום גורד שחקים הגבוה בניו יורק ממוקם במחוז הפיננסי הוא מגדל החירות Freedom Tower, המחליף של מגדלי התאומים שהושמדו ב 2001 בעת מתקפת הטרור על העיר.

מגדל החירות מתנשא לגובה 541 מטרים ומלבד שהוא הגבוה בניו יורק, הוא הרביעי בגובהו בעולם.

הגורד השחקים הראשון בניו יורק היה ממוקמם בדאונטון מנהטן ברחוב Park Row התנשא לגובה 106 מטרים ונשא בתואר בין השנים 1890-1895, בשנת 1955 הושמד הבניין לשם בניית רמפת כניסה לגשר ברוקלין.

למה אנו בונים גורדי שחקים?

 

יכולת של האדם כל הזמן להתפתח, ליצור ולגדול.

1.

המהפכה התעשייתית הביאה עמה בשורות רבות, אם אלו רכבות, ספינות קיטור, מעליות ועוד.. המעליות היו שם תמיד, אבל בעת המהפכה התעשייתית קיבלתה תפנית והתבססה על גלגלים, משאבות ושמן, כאשר ע״י לחץ השמן הגלגל נע וכך העלה את המעלית.

וכל זה בשביל לומר שאילולא התעשייה התעשייתית ואלמלא שכלול המעליות לא היינו מגיעים לגבהים והיה נבצר מאתנו לבנות גורדי שחקים.

2.

למין האנושי מאז ומתמיד הייתה חיבה לדברים גבוהים, גדולים, ארוכים..תמיד נזכור את מגדל בבל, הגנים התלויים של בבל, פירמידות, החומה הגדולה של סין ועוד ועוד ואז, למה לא גורדי שחקים?

3.

תוסיפו לכך שרפות עזות פקדו את שיקגו ואת ניו יורק 1871 ו 1835 בהתאמה, השרפות פקדו את הערים בתקופה של צמיחה כלכלית וגידול אוכלוסין ולכן בעת שיקום הערים במקום להתפזר על מרחב מאוזן, התפזרו למרחב מאונך, המרחב האווירי, עד התקופה הזו המבנים הכי גבוהים היו כנסיות.

 

התחלות והתפתחויות

 

הבניין Home Insurence building בעיר שיקגו אילנווי במידווסט של ארצות הברית מחזיק בתואר הגורד השחקים הראשון, הוא ידוע כהמבנה הראשון בסדר גודל כזה שנבנה ע״י שלד פלדה מיוחד שעמיד מפני שרפות, הוא היה בעל 10 קומות וכ 42 מטרים, נפתח ב 1884 ולאחר מספר שנים הוסיפו לו שתי קומות נוספות, למרות שלא היה הכי גבוה בעיר הוא נחשב לראשון גם בגלל טכניקת הבנייה הקרויה אסכולת שיקגו.

למרות שהבניין הנ״ל מתואר כגורד השחקים הראשון היו לפניו עמיתים או מתחרים שהתחרו על התואר, למשל בניין אקוויטבל לייף בברודווי ניו יורק, הוא גורד השחקים הגבוה הראשון שהותקן בו מעלית.

בין ניו יורק לשיקגו הייתה באופן תמידי באותה תקופה תחרות על הגורד השחקים הגבוה ביותר ועל כמות של המבנים, התחרות לא הייתה רשמית ונעצרה כאשר בשיקגו האטו את הבנייה משמעותית והגבילו את גובהם של המבנים הנבנים, זאת עקב מחאה חברתית של פעילים על זיהום ושימוש מופרז באנרגיות וגם בגלל ירידה בכלכלה המקומית ובואו של השפל הגדול.

כל זאת לקראת סוף במאה ה-19.

זה הרגע בו ניו יורק תופסת תאוצה ומבנים מבצבים וצצים פה ושם כמו בניין ה Flatiron הידוע ובניין אקוויטבל המדובר, Woolworth ועוד.

הבניינים אומנם היו מרשימים אבל מגושמים ומצילים (צל) על העולם שמתחת, הרחוב או השדרה בניו יורק היו שעות בצל.

הבניינים הסמוכים לגורדי שחקים אלו, ערכם ירד משמעותית בגלל שהאור הטבעי לא הגיח ונאלצו לשהות בצל במשך שעות.

 

הפתרון בא בצורה שנקראת ״זיגוראת״.

זיגוראת הוא מושג אדריכאלי עתיק, תכנון בנייה מדורג כאשר המבנה מתחיל מלא ואז מצר ככל שעולה.

הבניינים אשר נבנו על הרחוב עצמו בניו יורק ולא בתוך הבלוק הורשו להיבנות באופן מלא של כל הרוחב שלהם עד גובה 30 מטרים, מגובה זה היו חייבים ״להיכנס״ פנימה וליצור דירוג בבניין.

בנוסף באותה תקופה החלה האהבה לסגנון האמנותי אר דקו, הסגנון שהושפע מכל כך הרבה זרמי אומנות הביא לניו יורק בניינים מסוגננים, יצירתיים עם פסלים, תבליטים, קשתות וכו..

שתי דוגמאות קלאסיות לכך הן בניין אמפייר סטייט האהוב ובניין קרייזלר.

 

עוד קצת מסיימים!

 

כאמור שנות ב-20 וה-30 היו פוריות לניו יורק מבחינת בנייה, למרות השפל הגדול. אפילו נערכה תחרות על הבניין הגבוה בעיר בתקופה זו, מה שהוליד מספר בניינים אייקונים כמו השניים המוזכרים בפסקה הקודמת, יחד עמם 20 Exchange Place ועוד. מספר גורדי שחקים ראויים לאיזכור:

ב-1950 נבנה בניין האו״ם בקצה רחוב 42 על האיסט ריבר East River.

1963 בניין MetLife האדיר ממוקם על Park Avenue.

1972 נבנה  One Astor Plaza.

מרכז הסחר העולמי, מגדלי התאומים הדאונטאון מנהטן Financial District. נפתחו ב 1973.

הושמדו ב-2001.

החליף אותם מגדל החירות Freedom Tower כאמור הבניין הרביעי בגבוהו בעולם.

 

יש עוד מספר רב של גורדי שחקים בניו יורק, חשובים וחשובים פחות.

לגבי ניו יורק למטייל המגיע לעיר בין אם פעם ראשונה בעיר, או פקד אותה פעמים מספר, החוויה של ללכת בין גורדי השחקים בניו יורק, היא חוויה עוצמתית שאין שני לה באף עיר בעולם, לעתים לצאת לטייל בניו יורק ללא מטרה במידטאון או בדאונטאון לצפות בבניינים שחלקם שהיסטורים וחלקם מודרנים זו אטרקציה בפני עצמה.

 

גורדי שחקים שהם מלונות בניו יורק:

מלונות גורדי שחקים
bottom of page